středa 4. října 2017

Příběh - 5. KAPITOLA - Perný týden

Každému z nás se stane, že přijde den blbec. V případě Vojtěcha to však byl rovnou celý týden, kdy se to na něj sypalo ze všech stran. Nejprve přišla zpráva o úmrtí jeho tety a strýce – Martina a Zuzany Nováčkových :-(
Ale byl to jen začátek sledu událostí:
Jednoho večera vzbudil Vojtu neobvyklý hluk za domem. Vydal se tedy prověřit, kdo to tam straší. Myslel si, že tam narazí na své rodiče, kteří se tam občas potloukali. Ale to byla mýlka – zničehonic se objevil jasný kužel světla, a milý Vojtěch zmizel.

No snad z toho nebude chudák „v tom“, jak kdysi jeho dědeček.

Dva dny poté, co se vzpamatoval z únosu mimozemšťany, zažil snad svůj nejhorší den v práci, když si dva z jeho kolegů odvedl smrťák – bylo to stářím, nebo nepovedeným experimentem? To se asi nikdy už nedovíme.


Chudák Vojta ještě nerozdýchal ztrátu kolegů, a hned druhého dne již přemýšlel, jestli mu už z toho stresu nehrabe – vědecký ústav zaplavili podivní lidé („Kde jsem je už sakra viděl?“). Nezbývá než doufat, že nenapáchají nějaké škody.


Zdálo se, že se vše konečně začalo vracet do normálu – smutek pominul, ti divní jedinci zmizeli a Vojtěch se vrátil k běžné práci. Zrovna dokončil hubnoucí lektvar a bylo ho potřeba otestovat, jak jinak než na sobě.

Buď se stala někde chyba, nebo je to běžný doprovodný efekt, ale chudák Vojta strávil zbytek směny na záchodě!

Bohužel ani další den se mu nedařilo lépe, když na jednom dobrovolníkovi testoval funkci zmrazení na svém novém vynálezu. Simíka sice úspěšně zmrazil…ale až poté si uvědomil, že zatím nevyvinul funkci rozmrazování. Takže musel toho nebožáka vysekat ručně – no, vděku se za to vskutku nedočkal…


Není divu, že když došlo na sobotní trojitou oslavu narozenin všech jeho tří dětí, místo aby se bavil, přemýšlel nad tím, že zase bude potřeba udělat úpravy v domě. Naštěstí Kamila nachystala dvojčatům pokojíček již v předstihu.

A děti mohl vyrůst...
- Tomáš

- Eliška

- Michal

Zprávu o tom, že se Danielovi a Jarmile narodil syn Josef, tak tu už Vojtěch prakticky zaspal.

A mimo jiné se samozřejmě dospívalo i u Nováčků a Veverků:
- Jana Nováčková

- Adam, Roman a Veronika Veverkovi



Když se z Toma stal teenager, začal mít pocit, že mu v životě něco chybí. Měl kolem sebe bezvadnou rodinu – maceška Kamila se o něj starala pěkně, měl ji rád, stejně tak zbožňoval své poloviční sourozence (i když byli někdy pěkně otravní). Trápilo ho ale, že tak úplně neví, odkud pochází. A tak se pustil do pátrání a po čase se mu podařilo najít adresu Nikoly Zedníkové – jeho matky.
Nevěděl, co jí řekne, ani co by vlastně chtěl slyšet, ale musel se s ní prostě sejít. A tak se jednou po škole ocitl před malým domkem sousedním městečku.

Už už se chystal zaklepat, když se zevnitř ozvaly hrozivé výkřiky. Tomáš sebral odvahu a vrazil dovnitř.

U plotny stála a panikařila žena v plamenech!

Naštěstí Tom nějakým zázrakem dokázal zachovat klid a odněkud vylovil hasicí přístroj a nebohou siminku uhasil.

Co se jim pak asi honilo hlavou?
„Tak takhle jsem si naše setkání opravdu nepředstavoval!“ – „Kde se tu ten kluk sakra vzal?!?“

Z vděku, ze šoku nebo i díky tomu, že ji na jeho tváři něco zaujalo, ho pozvala dál.
„Ještěže jsi šel náhodou kolem.“, řekla mu. – „No, ono to nebylo úplně náhodou. Jmenuji se Tomáš Šebesta, a pokud se nepletu, jste má matka“ – „Myslím, že potřebuju sprchu!“

Zatímco se Nikola sprchovala, Tom se rozhodl zlikvidovat tu spoušť.

Když se jeho matka dala trochu dokupy, zavedla Toma do obýváku.
 „Takže, co bys chtěl vědět?“ – „No, třeba bychom mohli začít tím, proč jsi mě opustila?“ 

A tak se Tom dozvěděl, jak to vlastně tehdy všechno bylo. Nikola se moc omlouvala, a vysvětlovala, jak to tehdy psychicky nezvládla. Litovala, že odešla, ale neměla odvahu se vrátit. "Jsem ráda, že jsi mě našel. Můžeš mi odpustit?“ 

A Tom mohl. Shledání syna a matky tak nakonec dobře dopadlo (přeci jen kluk už skoro dospělý, to Nikola už zvládne i se svojí averzí k dětem)


Domluvili se tak, že pokud to nebude vadit Vojtěchovi, začne Tomáš svoji matku čas od času navštěvovat. Návrat ztraceného (tedy spíš opuštěného) syna Nikolu natolik povzbudil, že vzala peníze z pojistky za požár a nějaké úspory, a aspoň malinko vylepšila své bydlení, aby se tam Tomovi líbilo.
Hlavně to chtělo novou kuchyň.

A novější kabát dostal i obývák, jak Tom zjistil při další návštěvě.


Pro přehled opět přidávám rodokmen.



Žádné komentáře:

Okomentovat