čtvrtek 16. listopadu 2017

Příběh - 18. KAPITOLA – Vydařené výročí

Andrea a Anja byly jednoznačně nejlepší kamarádky a vídaly se nejčastěji ve dvou. Ale Andy si byla blízká i se svou mámou Sofií. Hlavně poté, co se odstěhovala, měly vztah spíš jako sestry než matka s dcerou. A protože ani teta Elsa nemohla zůstat bokem, scházel se čas od času celý dámský čtyřlístek.

Plkaly o všem možném – o práci, o škole, i o chlapech. Ty starší dávaly rady těm mladším a všechny tři se snažily vytáhnout z Anji, jestli už má nějakého nápadníka.

Neúspěšně, to děvče by se nepřiznalo, ani kdyby bylo k čemu. Naštěstí změnily brzo téma, když Elsa spustila, co měla na srdci: „Holky, mám problém! Budeme mít s Pepou výročí, a rádi bychom to nějak oslavili, ale s domem plným dětí to na moc velkou romantiku nevypadá.“ – „A tomu říkáš problém?“ vložila se do toho Sofie.

„Však dvojčata ti klidně pohlídám, aspoň oprášíme staré společenské hry, Milana už k jejich hraní nepřesvědčím.“ měla hned řešení po ruce. Pak ještě nastala otázka, co s Anjou. Ta je sice na rozdíl od těch ďáblíků nenápadná a v domě se snadno ztratí, ale i tak by asi nechtěla zaclánět. „No a Anička by možná mohla přespat u Andrejky, co ty na to, zlato?“ pokračovala Sofie. 

„A co na to řekne Radek?“ vyslovila svoji obavu Elsa. „V klidu, teto, Radek se buď složí na gauč, nebo vyrazí na víkend k babičce, stejně tam už nebyl věky.“ uklidnila ji Andrea. Tak mohla vypuknout všeobecná radost z toho, jak to vymyslely. „Tak to večer zapaříme, ne Andy?“ těšila se Anja.

Oslavě výročí Elsy a Josefa tedy nic nebránilo. Nejprve pozval Josef svoji ženu na večeři do nově otevřené, ale již vyhlášené restaurace. „Dobrý večer, měli bychom zde mít rezervaci na jméno Šebesta.“ – „Ano, jistě, zde kolega Vás doprovodí ke stolu!“

 Dostali krásné místo u okna (žádný kout u WC). Se stolem tedy byli spokojeni a mohli se pustit do výběru z jídelního lístku. „Lásko, vyber si opravdu cokoli, na co budeš míst chuť. Dnes je výjimečný večer, tak se nijak neomezuj.“ mrkl Josef na Elsu zpoza desek menu.

Elsa si chtěla večer užít, a tak manžela poslechla. Navíc si oba zakázali řešit jakékoli starosti, rodinné i pracovní. Místo toho vrkali jako zamlada (ne že by si teď připadali staří) a vzpomínali, co všechno krásného spolu zažili. Hodně se tomu nasmáli, některé zážitky totiž byly jak z grotesky. Ve spojení s výborným jídlem a lahodným vínem to byl dokonalý večer.

Za takovou úžasnou večeři si Josef zasloužil bezpochyby odměnu.

Po příchodu domů ocenili ten klid, který u nich běžně nikdy nebývá. Romantika tedy mohla pokračovat. A protože byla krásná teplá noc, zalezli si spolu do vířivky. „Miláčku, jsme tu sami, co si to užít se vším všudy!“ mrkl Josef spiklenecky na Elsu. Tomu se nedalo odolat.

Když se dostatečně …vyřádili… vzpomněla si Elsa ještě na jednu historku z jejich společné minulosti. „Brouku, proboha, víš, jak to dopadlo posledně, když jsme TAKTO použili vířivku?!?“ zděsila se.

„Ale zlato, dnes už snad víme, jak se NEdělají děti, ne?“ uklidňoval ji suverénně Josef. A tak se tím dál netrápili a vychutnali si zbytek společného večera.

Bylo to opravdu povedené výročí, po kterém se však chtě nechtě vrátil jejich rodinný život do starých kolejí. Člověk by řekl, že je zase bude čekat pěkný stereotyp. Ovšem to hrozilo jen do chvíle, kdy jednoho rána Elsa vstala a necítila se dobře. Ale opravdu ani trochu dobře.


Řádění ve vířivce sice bylo už nějaký ten týden za nimi, ale přesto se zděsila, jestli by to snad nemohlo znamenat, že se Josef trochu přechválil. A jelikož i po dvojčatech měla postavu jako lusk, stačil jediný podrobnější pohled do zrcadla, který odhalil pár deka navíc v určitých partiích. „A safra, že já si ten prášek tehdy nevzala!“

Děti ještě spaly, ale podařilo se jí hned odchytnout Josefa, který se ji po ranním úprku z ložnice vydal hledat. A tak se mu hned svěřila: „Miláčku, nechci tě děsit, ale vypadá to, že pro nás je ta vířivka tak nějak osudová…“

„O čem to mluvíš?“ nechápal Josef. „Přece o tom, že jsem nejspíš těhotná!“ napověděla mu Elsa. Navzdory všem obavám se nakonec ukázalo, že to ani jednomu nevadí a mají vlastně z očekávaného přírůstku radost. „Páni, my budeme mít ještě jedno miminko!“

Ještě ten den jim pan doktor jejich domněnku potvrdil. Takže když se všichni sešli u společné večeře, nadešla příležitost oznámit to dětem: „Rodino, chtěli bychom Vám s tatínkem něco říct. Zdeněčku a Zituško, za pár měsíců budete mít sourozence!“

Zatímco dvojčata měla z nadcházejícího příchodu bratříčka nebo sestřičky radost, Anja zůstala sedět jako opařená. Za chvíli se z transu probrala a poněkud zostra spustila: „Ségra, ty ses naprosto pomátla, nebo co? Mimino? To ti tyhle dva jako nestačí???“ Takovou reakci nikdo nečekal, hlavně Elsa byla opravdu zaskočená.

Než se ale stihla vzpamatovat, Anja od stolu vystartovala pryč a utekla do svého pokoje. Na následné pokusy odpověděla přes zavřené dveře jen hlasitou hudbou. Ten večer už z pokoje nevylezla.

Žádné komentáře:

Okomentovat