středa 8. listopadu 2017

Příběh - 16.KAPITOLA - Ptáček vylétá z hnízda

Je to k nevíře, ale jak čas plynul dál, přiblížily se další narozeniny u Šebestů – Sofia musela upéct rovnou dva dorty pro obě své děti, Andreu i mladšího Milana.

Na tu slávu se svolala celá rodina – tetičky, strýčkové, bratranci i sestřenice. Nejprve si svoje svíčky sfoukl Milan.  A lekce plavání evidentně měly efekt, protože z oplácaného školáka vyrostl puberťák jak tyčka do plotu.



Vzápětí slavila i Andrea, která tak udělala definitivní tečku za svým dětstvím.

A jelikož se cítila být opravdu dospělá, rozhodla se osamostatnit. Pronajala si tedy malý domek, garsonku, kde bude moct začít svůj vlastní život.


Mimochodem je to domek stavěný do souteže - jarní starťák - jen trochu upravený (více zde). 

Se stěhováním pomáhali i rodiče. Sofia byla celá naměkko: „Zlatíčko moje, nemůžu uvěřit, že už jsi dospělá. Je to jako včera, když jsme si tě přivezli z porodnice, a najednou nám vylétáš z hnízda do světa.“ To Tomáš se snažil nasadit přísnější a stále výchovný ráz: „Doufám, že se budeš chovat rozumně, a hlavně mysli na svoji budoucnost!“
"Rodičové, bydlíte hned za rohem!" připomněla jim Andrea.

Andrea opravdu byla rozumné děvče a věděla, že z něčeho musí platit nájem a jídlo. A také to byla vždy pilná žačka s vynikajícími výsledky. Takže není divu, že získala místo ve výzkumných laboratořích BudoucoSim.

 „Dobrý den, mám se zde hlásit jako laboratorní technik.“ ohlásila se na recepci – „Jméno?“ zeptala se žena za pultíkem, aniž by vzhlédla od svého počítače.

„Andrea Šebestová.“ Jen co to vyslovila, recepční se zarazila. „Šebestová? Panebože, že vy jste vnučka pana Vojtěcha Šebesty?!?!“ vyjekla najednou. 

Toho se Andrea bála, ale nesnažila se zapírat, čímž svoji budoucí kolegyni evidentně potěšila. Hned byla na nohou a jala se jí vítat. „Ale to je báječné, váš dědeček pro nás byl neocenitelným přínosem. Všichni tu na něj vzpomínají, škoda, že tu s námi nemohl být déle. Ale vy jistě budete pokračovat v jeho šlépějích,…“ (byl to dlouhý monolog)

Po důkladném uvítání se mohla Andrea začít zapracovávat. Ať už sběrem surovin, nebo vzorků pro analýzu DNA (ze začátku raději z řad kolegů).


O pár týdnů později už si ale sama vyzkoušela nasbírané vzorky analyzovat (ony se ty geny po dědečkovi opravdu nezapřely).

Ale dost už o práci. Ta sice Andree pomohla postavit se na vlastní nohy, ale nejen prací živ je člověk. A tak se Andy rozhodla, že se pohne dál i v osobním životě. Když se u ní jednou zastavil Radek (což se dělo pouze asi tak šest dní v týdnu), přišla se zásadním návrhem. „Miláčku, stejně jsi tu pečený, vařený, tak mě napadlo, nechtěl by ses oficiálně nastěhovat??“

A miláček „překvapivě“ souhlasil. Aspoň se ti dva podělí o nájem, ze dvou platů (Radek sní o tom být astronautem) se to hned všechno platí snáz. A taky neumřou hlady, minimálně první společné ráno to tak nevypadalo. 

Důležité je ale myslet i na přátele. Hlavně se svou mladší tetou Anjou si byla Andrea hodně blízká. A protože si obě rády odpustily hlučnou společnost dvojčat, byla Anja častěji na návštěvě u Andy s Radkem.
„Ahoj zlato, pojď dál, mám pro tebe jeden super návrh!“ vítala ji hned u dveří Andrea. „Tak to jsem zvědavá, co jsi zase vymyslela.“ těšila Anja.

Jen co se usadily a uvařily si kávu, Andrea spustila: „Podívej, poslední dobou se mi vůbec nelíbíš. Takže já konečně dostanu v práci pár dní volna, ty máš ještě týden prázdnin, než začne škola. Tak mě napadlo, jestli si nevyrazíme na společný výlet. Jen my dvě, dámská jízda. Co ty na to?“

Anja byla poněkud zaskočená, na výlet by ráda, ale nějak jí to chvíli nesecvaklo. „A nevadilo by to ségře? A co Radek, nechtěl by jet s tebou on? A kam vlastně chceš jet?“

A tak jí Andrea vysvětlila, že s tetou Elsou mluvila, té bohatě postačí dvojčata (už aby prý byla ta škola), že Radek teď má stejně moc práce, dělá i z domu a ona ho spíš ruší, což jim dotyčný vzápětí potvrdil sdělením „Nemůžete jít pindat někam jinam?“

Nakonec se tedy domluvily i na cílové destinaci, takže už se jen sbalit a vyrazit…

Žádné komentáře:

Okomentovat